Activiteiten

Voel je je wel eens eenzaam en wil je daarmee aan de slag, dan is het nodig dat je iets onderneemt. Zo kun je bestaande patronen doorbreken. Je kunt nieuwe mensen leren kennen of bestaande contacten versterken. Bekijk wat er in de buurt allemaal gedaan en georganiseerd wordt. Maak een rondje, pak foldertjes mee of zoek online.

In veel gemeenten organiseren organisaties activiteiten voor mensen die andere mensen willen ontmoeten. Kijk wat er bij jou in de omgeving mogelijk is op de websites van deze organisaties. Hier vind je een lijst met georganiseerde activiteiten door heel Nederland.

Vrijwilligerswerk

Ga vrijwilligerswerk doen in bijvoorbeeld een buurthuis, sportclub, op de school van je kinderen, bewonersvereniging, kerk of natuurorganisatie. Vrijwilligersactiviteiten die ertoe doen, zijn niet alleen goed voor anderen maar ook voor jezelf. Doordat je jezelf nuttig voelt, voel je je minder eenzaam. (Dit positieve effect van nuttig voelen bestaat echter niet bij culturele en recreatieve activiteiten.) Op websites als wehelpen.nl en nlvoorelkaar.nl vind je vaak oproepjes van mensen die behoefte hebben aan gezelschap.

‘Vaak is een activiteit al het zetje dat iemand nodig heeft om weer iets plezierigs te gaan doen. ‘

Zelf thuis actief blijven

Voor wie aan huis gebonden is hebben verschillende organisaties informatie om actief te blijven, lichamelijk en met het hoofd.

  • Elke vrijdag om 10.30 uur online danslessen bij GoudenDans (kosteloos, of tegen een kleine donatie).
  • Op vrijdagochtend een uurtje via internet samen lezen met de Culturele Apotheek.
  • Met Postmaatje en TragePost kun je kaartjes ontvangen en sturen.
  • Musea bieden mogelijkheden toch van kunst te genieten. Bijvoorbeeld deze musea.
  • De Nationale Bibliotheek heeft interessante tips om het thuis makkelijker, veiliger en leuker te maken. Ga naar het Digi-Taalhuis van de Nationale Bibliotheek.
  • De Zonnebloem deelt tips voor thuis van online spelletjes tot knutselideeën.
  • Speel bekende spelletjes in een nieuw jasje op je mobiel met SamenSpelen.
  • Vind je het leuk een nieuwkomer te helpen Nederlands te leren? Kijk dan bij Het Begint met Taal. Dat gaat nu online en later kan het contact eventueel worden voortgezet met een kopje koffie erbij.

Een helpende hand

Als mensen geen anderen in hun omgeving hebben om op terug te vallen, maar zelf bijvoorbeeld geen boodschappen kunnen doen of geen vervoer hebben, zijn er allerlei manieren voor ondersteuning. Als je degene bent die liever binnen blijft: schroom niet iemand in je omgeving te vragen. Mensen helpen doorgaans graag een handje. Weet je niemand? Hier een aantal initiatieven die je koppelen aan iemand in je buurt: